ŠIAULIŲ RAJONE PADIDĖJO SERGAMUMAS GRIPU IR PERŠALIMO LIGOMIS

By 2020-02-124 birželio, 2021Aktualijos, Užkrečiamosios ligos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas informuoja, kad sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis padidėjo Šiaulių mieste, Šiaulių rajone, Akmenės rajone ir Joniškio rajone, sumažėjo – Pakruojo ir Radviliškio rajonuose.

Bendroje Šiaulių apskrities sergamumo gripu ir ŪVKTI struktūroje dominuoja ŪVKTI, gripas sudaro 5,3 proc. viso sergamumo. Šių metų 6-osios savaitės (vasario 3–9 d.) duomenimis, bendras Šiaulių apskrities sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis padidėjo nuo 74,9 iki 82,5 atv. / 10 tūkst. gyventojų (žr. lentelę). Per savaitę ŪVKTI susirgo 2 043 Šiaulių apskrities gyventojai, iš jų – 1 211 vaikų. Gripas diagnozuotas 32 vaikams ir 82 suaugusiems asmenims. VšĮ Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dėl gripo hospitalizuoti 2 vaikai.

Didžiausias sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Šiaulių mieste: sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis per savaitę padidėjo iki 138,1 atv. / 10 tūkst. gyventojų, bendras užregistruotų gripo atvejų skaičius iš visų susirgusiųjų sudaro 4,3 proc. 

 Sergamumas gripu ir ŪVKTI Šiaulių rajone padidėjo nuo 20,3 atv. / 10 tūkst. gyventojų 5-ąją tų savaitę iki 21,2 atv. / 10 tūkst. gyventojų 6-ąją metų savaitę. Šiaulių rajono sergamumo gripu ir ŪVKTI struktūroje dominuoja ŪVKTI, gripas sudaro 20,5 proc. viso sergamumo.
 NVSC Šiaulių departamentas primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv. / 10 tūkst. gyv. per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų. 
Pajutus pirmuosius gripo simptomus rekomenduojame kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Norint apsaugoti savo ir aplinkinių sveikatą rekomenduojama likti namuose ir neužsiimti savigyda.

Pagal ULAC ir NVSC Šiaulių departamento informaciją parengė Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stebėseną, Raminta Maciūnaitė