AŠ IŠDRĮSAU KREIPTIS PAGALBOS. O TU?

By 2020-02-0727 balandžio, 2021Aktualijos, Psichoaktyviosios medžiagos

Šią savaitę pasaulyje yra minima Alkoholikų vaikų savaitė, kurios tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria alkoholį vartojančių tėvų šeimose augantys ir jau suaugę vaikai, skatinti jiems padėti bei patiems ieškoti pagalbos. 2020 m. vasario 10-16 d. Lietuvoje Alkoholikų vaikų savaitę minėsime jau šeštus metus, o pagrindinį dėmesį šiemet skirsime suaugusiems alkoholikų vaikams, pabrėždami, kad nesprendžiamos problemos niekur nedingsta ir lydi visą gyvenimą.
 Alkoholio vartojimas yra pagrindinis veiksnys, griaunantis šeimų santykius. Priklausomybe nuo alkoholio sergantis asmuo paveikia visus šeimos narius. Tokia šeima dažniausiai yra chaotiška, neprognozuojama, tad ir vaidmenys bei tvarka tokioje šeimoje nėra aiškūs. Tokios šeimos dažniausiai pasižymi tėvystės įgūdžių stoka, prastu namų ūkio valdymu, šeimos narių tarpusavio bendravimo trūkumu. Šeimoje įgytą neigiamą patirtį ir išmoktą elgesio modelį alkoholikų vaikai neišvengiamai atsineša ir į savo, kaip suaugusiojo, gyvenimą bei santykius.

Lietuvoje kas antras žmogus vaikystėje turėjo sunkumų, susijusių su alkoholio vartojimu šeimoje ir nesulaukė reikiamos pagalbos.Sumažinti neigiamas tėvų alkoholio vartojimo pasekmes ir padėti gyventi pilnavertį gyvenimą gali artimųjų meilė, palaikymas ir specialistų pagalba. Svarbu, kad jie išklausytų, išgirstų, parodytų dėmesį ir rūpestį, sukurtų pasitikėjimą. Priklausomų tėvų vaikai, kurie efektyviai įveikė vaikystėje patirtas traumas, dažnai nurodo, kad susilaukė pagalbos iš alkoholio nevartojančių tėvo ar motinos, įtėvių, senelių arba mokytojų ir kitų asmenų. Vaikai, augę priklausomų nuo alkoholio asmenų šeimoje, padedami artimoje aplinkoje esančių asmenų, kurie nevartoja alkoholio, išauga labiau savarankiški ir nepriklausomi, įgyja tvirtesnius socialinius įgūdžius, lengviau įveikia emocinius sunkumus. Deja, daugiau nei pusė žmonių, esant alkoholio vartojimo problemoms šeimoje, nesulaukė reikiamos pagalbos.
 Būti suaugusio alkoholiko vaiku nėra etiketė visam gyvenimui. Daug kas priklauso nuo paties žmogaus – nuo jo pasirinkimų. O vienas iš pirmųjų žingsnių – pripažinti, kad net ir suaugus reikia pagalbos ir pamėginti išeiti iš slegiančios izoliacijos. Pagalbos galima kreiptis į savigalbos grupes, kurios buria suaugusius alkoholikų vaikus (SAV) ar priklausomybe sergančių žmonių artimuosius (Al-Anon) ir taiko 12 žingsnių bei 12 tradicijų programas. Savigalbos grupės padeda sukurti asmeninį palaikymo tinklą bei planuoti veiksmus, padėsiančius pakeisti savo gyvenimą ir sveikti6. Suaugusiems alkoholikų vaikams gresia didesnė tikimybė patiems tapti priklausomais nuo alkoholio. Priklausomiems nuo alkoholio asmenims gali būti naudinga lankyti anoniminių alkoholikų (AA) grupes.

Informacijos apie savigalbos grupes ieškokite:·                     Suaugę alkoholikų vaikai (SAV) (www.suaugevaikai.lt)
·                     Priklausomybe sergančių žmonių artimųjų ir draugų bendrija (Al-Anon) (al-anon.lt)
·                     Anoniminiai Alkoholikai (AA) – priklausomybe nuo alkoholio sergančių asmenų draugija (aalietuvoje.org).
Priklausomybės konsultanto paslaugos Šiaulių rajone

  • Konsultacijos Kuršėnuose:

Darbo dienomis 12:00 – 13:00 val., adresu J. Basanavičiaus g. 7, Kuršėnai (Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras)
Būtina išankstinė registracija mob.:8629 74704
Priklausomybės konsultantė Birutė

  • Konsultacijos Kairiuose:

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18:00 – 19:00 val., penktadieniais 17:00 – 18:00 val. adresu Plento g. 2, Kairiai (Kairių seniūnija)
Būtina išankstinė registracija mob.:8 629 74704
Priklausomybės konsultantė Birutė

  • Konsultacijos Gruzdžiuose:

Pirmadieniais ir ketvirtadieniais 18:00 – 19:00 val., adresu Dr. J. Šliūpo g. 2, Gruzdžiai (Gruzdžių seniūnija)
Būtina išankstinė registracija mob.:8 611 19679
Priklausomybės konsultantė Edita

  • Konsultacijos Šakynoje:

Trečiadieniais 18:00 – 20:00 val., adresu Šiaulių g. 24, Šakyna (Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros centro Šakynos filialas)
Būtina išankstinė registracija mob.:8 611 19679
Priklausomybės konsultantė Edita

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, siekdamas atkreipti visuomenės dėmesį į sunkumus, kuriuos patiria su alkoholio vartojimo problemomis šeimoje susidūrę asmenys, ir paskatinti šiuos žmones ieškoti pagalbos, 2020 m. parengė informacinę medžiagą „Suaugę alkoholikų vaikai“ bei atvirlaiškį „Aš išdrįsau kreiptis pagalbos. O tu?“
 Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė