SERGAMUMAS GRIPU IR ŪVKTI PADIDĖJO VISOSE ŠIAULIŲ APSKRITIES ADMINISTRACINĖSE TERITORIJOSE, IŠSKYRUS ŠIAULIŲ RAJONĄ

By 2020-01-294 birželio, 2021Aktualijos, Užkrečiamosios ligos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas informuoja, kad sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) padidėjo visose Šiaulių apskrities administracinėse teritorijose, išskyrus Šiaulių rajoną.

Šių metų 4-osios savaitės (sausio 20 – 26 d.) duomenimis, bendras Šiaulių apskrities sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis padidėjo nuo 53,8 iki 67,04 atv. / 10 tūkst. gyventojų (žr. lentelę).

Bendroje Šiaulių apskrities sergamumo gripu ir ŪVKTI struktūroje dominuoja ŪVKTI. Gripas sudaro 4,6 proc. viso sergamumo.

Per savaitę ŪVKTI susirgo 1 754 Šiaulių apskrities gyventojai, iš jų – 1 101 vaikas. Gripas diagnozuotas 36 vaikams ir 45 suaugusiems asmenims (1,7 karto daugiau nei ankstesniąją savaitę). Dėl gripo į ligoninę paguldyti du vaikai ir vienas suaugęs asmuo.

Didžiausias sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Šiaulių mieste: sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis per savaitę padidėjo nuo 87,7 iki 105,4 atv. / 10 tūkst. gyventojų, bendras užregistruotų gripo atvejų skaičius iš visų susirgusiųjų sudaro 6,4 proc. Didžiausias sergamumas gripu ir peršalimo ligomis išlieka Šiaulių mieste. Nors Šiaulių mieste sergamumo rodiklis viršijo epideminį lygį, tačiau gripo atvejai sudaro 6,2 proc. viso sergamumo. Palyginus su prieš tai buvusios savaitės duomenimis, gripo atvejų skaičius Šiaulių mieste padidėjo nuo 32 iki 66 atvejų. 

 Praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu Šiaulių apskrities sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo didesnis ir siekė 114,1 atv. / 10 tūkst. gyventojų, gripu sirgo 309 asmenys.

NVSC Šiaulių departamentas primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv. / 10 tūkst. gyv. per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų. 

Pajutus pirmuosius gripo simptomus rekomenduojame kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Norint apsaugoti savo ir aplinkinių sveikatą rekomenduojama likti namuose ir neužsiimti savigyda.

Pagal ULAC ir NVSC Šiaulių departamento informaciją parengė Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stebėseną, Raminta Maciūnaitė