PRASIDĖJO EUROPOS GIMDOS KAKLELIO VĖŽIO PREVENCIJOS SAVAITĖ

By 2020-01-2120 balandžio, 2023Aktualijos, Onkologinės ligos

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai, minėdami Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitę (sausio 20-26 d.), kviečia atkreipti dėmesį į šią ligą sukeliančią žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekciją, bei  vieną iš svarbiausių gimdos kaklelio vėžio prevencijos priemonių – skiepus nuo ŽPV infekcijos.
Europoje gimdos kaklelio vėžys yra antroje vietoje po krūties vėžio ir kasmet registruojama apie 33 tūkst. susirgimų gimdos kaklelio vėžiu. Šiaulių rajone 2018 m. sirgo 43 moterys, 2017 m. – 41, 2016 m. – 44.
Primename, kad Lietuvoje nuo 2016 m. rugsėjo visos 11 metų mergaitės nemokamai skiepijamos nuo ŽPV infekcijos. Vakcinacijos schemą sudaro dvi vakcinos dozės, tarp kurių turi būti ne trumpesnė kaip 6 mėn. pertrauka. Skiepijant ŽPV vakcinomis, galima išvengti iki 75 proc. visų gimdos kaklelio vėžio atvejų.
ŽPV infekcija plinta lytiniu keliu, užsikrėtusiems asmenims dažnai nebūna jokių simptomų, tačiau jie virusą gali perduoti kitiems. Per savo gyvenimą ŽPV užsikrečia 70-80 proc. lytiškai aktyvių asmenų, net ir tie, kurie turėjo tik vieną lytinį partnerį. Apie 70 proc. visų gimdos kaklelio vėžio atvejų lemia 16 ir 18 tipų žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcija.

 Dėl nemokamos vakcinacijos nuo ŽPV infekcijos reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Vyresni asmenys nuo ŽPV infekcijos gali pasiskiepyti savo lėšomis.


Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos
specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė