ALKOHOLIS

By 2019-12-0313 liepos, 2022Aktualijos, Psichoaktyviosios medžiagos

Alkoholis (etilo alkoholis, arba etanolis) – slopinanti psichoaktyvioji medžiaga, mažinanti smegenų darbingumą. Alkoholio poveikis panašus į
migdomųjų vaistų, todėl jis gali slopinti savikontrolę bei mažinti gebėjimą atlikti paprastas užduotis, pvz., vairuoti automobilį.


Alkoholio poveikio stiprumas asmeniui priklauso nuo amžiaus, lyties, sveikatos būklės, kūno masės, aukšto alkoholio tolerancijos lygio dėl
genetinių veiksnių ar ilgalaikio vartojimo, vartojamo gėrimo rūšies ar net valgyto maisto prieš vartojant ir kt.


Kaip stipriai žmogaus organizmą žaloja alkoholis? Jau įrodyta, kad jis toksiškai paveikia visus organus, kūno sistemas ir sukelia daugybę sutrikimų, t. y., daro žalojantį poveikį visam žmogaus organizmui. Kepenų cirozė, kasos uždegimas, gastritas, vėžys, alkoholinė psichozė ir kitos ligos bei įvairios traumos esti dažniausios piktnaudžiavimo alkoholiu palydovės. Alkoholio vartojimas nėštumo metu yra vaikų silpnaprotystės ir kitų apsigimimų priežastis. Rizikingas, žalingas, nesaikingas, probleminis gėrimas taip pat siejamas su socialine žala, jis prisideda prie socialinės atskirties formavimo.


Žalingas alkoholio vartojimas taip pat siejamas su mirtimis ir neįgalumu dėl transporto eismo įvykių, traumų, užpuolimų, smurto, žmogžudysčių ir savižudybių. Veikiant alkoholiui, vairuotojas sunkiai skiria spalvas, klaidingai suvokia atstumą iki vieno ar kito objekto, jo regėjimas adaptuojasi beveik dvigubai ilgiau. Neretai priimti skubų sprendimą kliudo ir perdėtai pakili, euforiška išgėrusiojo nuotaika, atsipalaidavimas.

Vis dėlto daugelio šių mirčių ir negalių būtų galima išvengti. Rizikingą ir žalingą alkoholio vartojimą veiksmingai mažina ankstyvoji alkoholio vartojimo įpročių patikra ir specialisto (šeimos gydytojo ar visuomenės sveikatos specialisto) teikiama konsultacija – trumpoji intervencija. Dažniausiai ji suprantama kaip struktūruota asmens apklausa, skirta jo alkoholio vartojimo įpročiams nustatyti, lydima trumpo asmens pokalbio su specialistu apie galimybę keisti rizikingą elgseną.

Išskiriami du alkoholio vartotojų tipai Lietuvoje:

Priklausomybės sindromui būdingi 3 iš 6 simptomų per pastaruosius 12 mėn.:
 stiprus noras vartoti medžiagos;
 sunku valdyti elgesį, vartojimo pradžią, pabaigą, intensyvumą;
 fiziologinės abstinencijos būsena;
 padidėjusios tolerancijos požymiai;
 nesidomėjimas kitais interesais ir pomėgiais;
 medžiagos vartojimas nepaisant akivaizdžiai žalingų padarinių.

Kadangi išsivysčiusi priklausomybė yra liga visam gyvenimui (sergantis asmuo net ir po ilgo blaivybės laikotarpio nesugeba saikingai vartoti alkoholio), palaikomasis gydymas dažniausiai trunka visą gyvenimą.

Nėra vienintelio metodo apsaugoti suaugusius nuo nesaikingo alkoholio vartojimo blogybės, tačiau tinkamai parinktų prevencinių priemonių visuma, artimųjų dėmesys, tam tikri elgesio modelio pavyzdžiai, nuolatinis švietimas ir nepastebima bei neįkyri kontrolė, gali lemti žalingų įpročių suaugusiųjų žmonių tarpe mažėjimą. Be to, psichotropinių medžiagų vartojimo prevencijai labai svarbus teisėsaugos, švietimo darbuotojų, socialinių darbuotojų, medicinos atstovų, psichologų ir kitų specialistų bendradarbiavimas.


Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Lina Norkienė