PIRMOJI PAGALBA SVARSTANTIEMS APIE SAVIŽUDYBĘ

By 2019-09-105 gegužės, 2022Aktualijos, Psichikos sveikata

Savižudybė – ilgalaikis procesas, nulemtas labai daugelio dvasinių, psichologinių, socialinių, psichopatologinių veiksnių. Tai valingas, paties žmogaus atliktas gyvybei grėsmingas veiksmas, sukeliantis mirtį.

Paprastai žmonės bando nusižudyti, norėdami nuslopinti nepakeliamą emocinį skausmą, kuris gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Dažnai tai būna pagalbos šauksmas. Žmogus, bandantis nusižudyti, dažniausiai būna tiek prislėgtas, kad nesupranta, jog yra ir kitų pasirinkimų: mes galime padėti sustabdyti tragediją, stengdamiesi suprasti, kaip jie jaučiasi, padėdami jiems ieškoti kitų galimų pasirinkimų. Dauguma savižudžių duoda įspėjamuosius ženklus tikėdamiesi, kad jie bus išgelbėti, nes jų noras yra baigti emocines kančias, o ne mirti.

Jeigu nujaučiate, kad jums artimas asmuo ketina nusižudyti:

  • Patikėkite. Pripažinkite, kad jūsų artimajam gali grėsti pavojus.
  • Žiūrėkite į tai rimtai. Neatmeskite tos galimybės vien todėl, kad manote, jog jis / ji tikrai to nepadarys.
  • Pasitikslinkite. Gali būti naudinga pasikalbėti su kitu žmogumi (pvz.: draugu, šeimos nariais) ir pasitikslinti, ar jam irgi taip atrodo.
  • Galite tiesiai paklausti ir paties žmogaus, kurį įtariate galvojant apie savižudybę, ir paaiškinti iš kokių užuominų apie tai sprendžiate. Dažnai į savižudybę linkusiems asmenims labai palengvėja, kai atsiranda su kuo pasikalbėti. Nebijokite, kad pakišite jam tokią mintį, jei pasikalbėsite.
  • Būkite ramūs. Nepanikuokite. Panika tik padidins asmens nerimą, prarasite galimybę veikti.
  • Išklausykite. Negailėkite laiko išklausyti asmenį.
  • Paskatinkite jį išsakyti savo jausmus ir mintis. Neteiskite jo už tai, ką sako. Neteisingai nežadėkite, kad viskas greitai susitvarkys. Nesileiskite priverčiami pažadėti, kad niekam nesakysite.
  • Parodykite rūpestį. Įtikinkite asmenį, kad jį supratote ir tikrai juo rūpinatės. Parodykite, kad esate neabejingi ir tikrai norite padėti.
  • Ieškokite pagalbos. Ieškokite profesionalios pagalbos. Jei asmuo pagalbos atsisako, imkitės padėti patys.
  • Pasikonsultuokite su specialistais.
  • Jei savižudybės rizika didelė, nepalikite asmens vieno.
  • Nusiveskite jį su savimi ten, kur galima sulaukti pagalbos, arba paskambinkite į krizių centrą – ten jums patars, ką daryti.
  • Jei savižudybės aktas jau pradėtas, nedelsdami iškvieskite greitąją ir policiją. Jei asmuo ėmėsi savo gyvybei pavojingų veiksmų, vėliau ką nors daryti gali būti vėlu.

Yra žmonių, kuriems kvalifikuotos pagalbos reikia „čia ir dabar“ – tai ir tie, kurie patys atsiduria savižudybės rizikos grupėje, ir tokių žmonių artimieji. Visą su šia tema susijusią informaciją nuo šiol galima rasti interneto svetainėje www.tuesi.lt. Ji pateikiama ne tik lietuvių, bet ir rusų, lenkų bei anglų kalbomis. Šiuo metu svetainę www.tuesi.lt administruoja Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuras. Svetainėje www.tuesi.lt pateikiama konkreti, aiški informacija apie pagalbos prieinamumą, įvairius pagalbos teikėjus.

Siekiant mažinti savižudybių riziką itin svarbus visuomenės švietimas, įvairių mitų ir tabu sklaidymas – bendruomenėse organizuojami savižudybių prevencijos mokymai „SafeTALK“ ir „ASIST”, kurie didina asmenų galinčių atpažinti savižudybės riziką bei tinkamai reaguoti į ją skaičių kuriami reagavimo į savižudybės grėsmę algoritmai savivaldybėse, didinamas specialistų galinčių suteikti pirmąją pagalbą apie savižudybę svarstantiems žmonėms ratas, tačiau trūksta nuoseklumo ir palaikymo.

Savižudybės tema visada paveikia jausmus, todėl nevenkite pasikalbėti apie savo išgyvenimus su kolegomis, draugais, artimaisiais. Atminkite, kad kiekviena gyvybė yra svarbi.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė