ŠIAULIŲ R. KURŠĖNŲ LOPŠELYJE-DARŽELYJE ,,ŽIEDELIS“ IR KURŠĖNŲ DAUGĖLIŲ PROGIMNAZIJOJE VYKO UŽSIĖMIMAI ,,KAIP PRIŽIŪRĖTI DANTIS?“

By 2024-03-262 balandžio, 2024Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Šiaulių r. Kuršėnų lopšelio-darželio ,,Žiedelis“ grupių vaikams ir Kuršėnų Daugėlių progimnazijos 6 – 7 klasių mokiniams vyko praktiniai užsiėmimai „Kaip prižiūrėti dantis?“. Visuomenės sveikatos specialistė vaikams / mokiniams priminė apie dantų priežiūrą, burnos higienos priemones, taisyklingus dantų valymo žingsnius ir kokį maistą reikia valgyti, kad dantys būtų stiprūs. Užsiėmimų metu klausė dainelės, žiūrėjo filmukus, žaidė žaidimą ir atliko užduotis susijusias su dantų priežiūra. Pabaigoje vaikai / mokiniai bandė praktiškai valyti dantis (dantų muliažui).

Dantų ėduonis – tai danties kietųjų audinių liga, sukelta veikiant keletui veiksnių kartu: angliavandeniams (įvairūs cukrus) ir bakterijoms, esančioms dantų apnašose. Geriausias būdas apsisaugoti nuo šios ligos – tai reguliariai pašalinti apnašas nuo dantų paviršiaus ir mažinti angliavandenių vartojimą. Tačiau vien šios priemonės nėra pakankamos, reikalingas papildomas veiksnys – fluoridai, kurie atkuria mineralų balansą emalyje ir trikdo bakterijų veiklą. Svarbu pasirinkti tinkamą dantų šepetėlį bei dantų pastą. Dantų šepetėlis vaikams turi būti parenkamas pagal amžių ir rankos dydį. Jo galvutė turėtų būti 2–2,5 cm ilgio ir 10 mm pločio, minkštais šereliais, pagamintais iš aukščiausios kokybės sintetinio pluošto, kad valant dantis šepetėlis nepažeistų dantenų ir dantų emalio, būtų higieniškas ir patogus naudoti. Kas 3 mėnesius dantų šepetėlis turi būti keičiamas nauju.

Vaikams ir suaugusiesiems su maža dantų ėduonies atsiradimo rizika – valyti dantis su dantų pasta, kurioje yra 1000 ppm fluoridų. Fluoras – pagrindinis veiksnys, nulemiantis danties atsparumą ėduoniui. Fluoridai naudojami dantų ėduonies kontrolei ir profilaktikai. Jie skatina emalio remineralizaciją, didina atsparumą demineralizacijai, slopina rūgščių formavimąsi apnašose. Ypač svarbu, kad vaikai gautų pakankamai fluoro dantų kaitos periodu, nes besiformuojančių dantų emalis yra labai imlus fluorui. Dalis fluoro į organizmą patenka kartu su maistu, geriant vandenį, arbatą, naudojant fluoruotą druską, taip pat nemažai fluoro yra daržovėse, ypač kopūstuose. Tačiau dažnai šio kiekio neužtenka, kad būtų užkirstas kelias ėduoniui atsirasti, todėl būtina naudoti papildomus fluoro šaltinius. Dantų pastos ant dantų šepetėlio turėtų būti žirnio dydžio. Išvalius dantis vaikas turi išspjauti dantų pastos likučius, burną išskalauti nedideliu kiekiu vandens. Vakare prieš miegą išvalius dantis nevalgyti ir negerti, išskyrus vandenį.

Dantų valymo rekomendacijos:

  • Dantis vaikui turi valyti tėvai nuo pirmo pieninio danties išdygimo iki 7– 8 metų.
  • Įprastinei burnos sveikatos priežiūrai pakanka dantų šepetėlio minkštais šereliais ir dantų pastos.
  • Dantų pastoje esantį fluoridų kiekį gydytojas nurodo individuliai, įvertinęs ėduonies riziką.
  • Valykite dantis dantų šepetėliu ir dantų pasta bent 2 minutes du kartus per dieną, ryte ir vakare.
  • Valymo judesiai turi būti kruopštūs tikslingi. Rekomenduojami sukamieji ir šluojamieji judesiai, atskirai valant viršutinius ir apatinius dantis.
  • Higieninį dantų siūlą savarankiškai naudoti galima nuo 12 metų. Iki tol, siūlu tarpdančius išvalyti turi tėvai.
  • Iki 6 metų amžiaus vaikams nerekomenduojami jokie burnos skalavimo skysčiai.

Vyresniems nei 6 metų amžiaus vaikams, turintiems didelę dantų ėduonies atsiradimo riziką, burnos skalavimo skysčiai gali būti skiriami gydytojo odontologo kaip dantų ėduonies profilaktikos dalis. Labai svarbi ir vaikų mityba. Įrodyta, kad angliavandeniai daugiausiai lemia formuojantis ėduoniui. Cukrus yra svarbiausias dantų ėduonies formavimosi veiksnys, todėl jos suvartojimas turėtų būti mažinamas. Taip pat reikėtų sumažinti užkandžiavimų dažnį. Kuo ilgiau maisto dalelės užsilaiko ant dantų paviršių, kuo dažniau užkandžiaujama, tuo didesnė tikimybė, kad išsivystys kariesas. Reikėtų vengti ir lipnių, gerai ant dantų užsilaikančių produktų, ir kuo daugiau vartoti rupesnio, kietesnio maisto, skatinančio savaiminį burnos apsivalymą, valgyti daugiau vaisių ir daržovių.

Parengta pagal: Lietuvos Respublikos odontologų rūmų rekomendacijas

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Enrika Vaznienė