DANTŲ PRIEMONIŲ EILIŠKUMAS

Burnos sveikata – tai atspirties taškas bendrai mūsų kūno sveikatai ir gerovei. Labai svarbu puoselėti burnos sveikatą, gebėti tinkamai prižiūrėti burną, nes kitu atveju tai gali turėti didelių sisteminių pasekmių organizmui.

Dažnas iš mūsų žinome, kad dantis reikia valyti 2 kartus per dieną, tačiau ar žinome kokiu eiliškumu ir kokias priemones naudoti? Pateikiame lentelę ir trumpą informaciją apie dantų priemonių eiliškumą.

Dantų šepetėlis+pasta

  • Dantų šepetėlio rankenėlė turėtų būti patogi, neslystanti ir tampri, kad sumažintų per didelį spaudimą.
  • Rinkitės šepetėlį su minkštais šereliais apvaliais galais. Minkšti šereliai yra lankstesni, todėl geriau pašalinamos apnašos. Vaikams ar dantenų uždegimu sergantiems suaugusiems reikėtų naudoti labai minkštą dantų šepetėlį.
  • Dantų šepetėlį reikėtų keisti kas 3 mėnesius: kad būtų lengviau prisiminti – galite po naują šepetėlį įsigyti atėjus naujam metų laikui.
  • Kiekvienam žmogui geriausia dantų pasta bus skirtinga, kadangi dantų pastą reikalinga rinktis pagal dantų (burnos) būklę – kiekvienoje dantų pastoje yra speciali veiklioji medžiaga, kuri sprendžia tam tikrą problemą.

Vieno danties šepetėlis

  • Vieno danties šepetukas yra skirtas sunkiai prieinamoms vietoms išvalyti (protiniams dantims, susigrūdusiems dantims; dygstantiems vaikų krūminiams dantims; apie breketus ar kitas ortodontines sistemas).
  • Tai šepetėlis geriausiai apnašas nuvalantis, nedirginantis dantenų ir netraumuojantis dantų.

Tarpdančių šepetėlis

  • Tarpdančių šepetėliai yra pritaikyti skirtingiems tarpdančiams – būtinai išsirinkite sau tinkamą dydį. Skirtingiems tarpdančiamas gali būti reikalingi skirtingo dydžio šepetėliai (priklauso nuo tarpdančio dydžio).
  • Kaip taisyklingai naudotis tarpdančiu šepetėliu? Tarpdančiams išvalyti pakanka vos vieno judesio – įvesti tarpdančių šepetėlį į tarpdantį ir ištraukti. Naudokite teisingo dydžio šepetėlį, kurio šereliai užpildytų tarpdančių ertmes, niekada šerelių negrūskite į tarpus per jėgą.
  • Pradėjus valytis tarpdančius šepetėliu, nereikia išsigąsti, pastebėjus dantenų kraujavimą.  Tokiu būdu pilnai pasišalina bakterijos ir jau per 7 dienas kraujavimas praeina.

Liežuvio valiklis

  • Mūsų liežuvio paviršiuje nuolat kaupiasi negyvos ląstelės, maisto likučiai, bakterijos, taip pat cheminės medžiagos, tokios kaip siera, kurią gamina šios bakterijos. Šios sankaupos ant liežuvio yra viena iš pagrindinių blogo burnos kvapo priežasčių, nuo kurių taip pat nukenčia skonio receptoriai.
  • Nors liežuvio valymas dantų šepetėliu padeda sumažinti sankaupas ant liežuvio, tačiau liežuvio valiklis yra daug efektyvesnė priemonė. 
  • Kaip valomas liežuvis? Reikia iškišti liežuvį kiek galima daugiau į priekį ir uždėjus liežuvio valiklį kiek galima toliau (kol nejaučiate diskomforto) švelniai braukti valiklį žemyn, taip nubraukiant visas apnašas. Nuskalauti valiklį ir pakartoti.  Priklausomai nuo jūsų naudojamo liežuvio valiklio, jums gali prireikti 3-4 skirtingų „perbraukimų“ liežuvio paviršiuje.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė