PASIRUOŠIMAS SAUGIOMS VASAROS ATOSTOGOMS DRĄSUČIŲ MOKYKLOJE

Birželio mėnesį Šiaulių r. Drąsučių mokyklos mokiniai turėjo galimybę dalyvauti užsiėmimuose su visuomenės sveikatos specialiste, kurių metu ruošėsi saugioms vasaros atostogoms. Mokiniai klausėsi pranešimo apie saulės žalą odai, kaip apsisaugoti nuo kaitrių saulės spindulių bei nenudegti saulėje. Užsiėmimo pabaigoje dalyviai ėmėsi kūrybinės veiklos – vėrė apyrankes, kurios padės nepamiršti apie neigiamą saulės poveikį.

Atėjus vasarai visi skubame pagauti kuo daugiau saulės spindulių ir gražiai įdegti. Tačiau besimėgaudami saulės voniomis neretai pamirštame, kad galime persistengti, o ultravioletiniai spinduliai ne visada naudingi mūsų odai. Gaunant tam tikrą kiekį UV spindulių rizikuojama ne tik nudegti, bet ir susirgti odos vėžiu.  Be to, galima patirti saulės smūgį. Jis pasireiškia galvos svaigimu ir (ar) skausmu, pykinimu, vėmimu, žmogus gali prarasti orientaciją. Ypač atsargūs mėgaudamiesi tiesioginiais saulės spinduliais turėtų būti žmonės, kurių oda labai šviesi, šlakuota ir turintys daug apgamų. Jų organizme gaminasi mažiau melanino, todėl tokie žmonės turi didesnę rizika susirgti odos vėžiu.

Kaip apsisaugoti?

  • reikėtų vengti intensyvaus tiesioginio saulės spindulių poveikio, ypač vasaros mėnesiais, nuo 11 iki 16 valandos.
  • saulėtomis dienomis rekomenduojama dėvėti natūralaus pluošto audinių, šviesių atspalvių rūbus.
  • dėvėti plačiakraštes skrybėles ar kitus galvos apdangalus.
  • naudoti apsauginius kremus nuo saulės. Kasdienei apsaugai tinka priemonės su SPF 15, o būnant saulėkaitoje, paplūdimyje ar lauke, ne mažesnis apsaugos faktorius SPF 30–50+ (ir būtinai nuo UVA ir UVB spindulių).
  • naujagimius ir kūdikius saugoti nuo tiesioginės saulės.
  • nepamiršti akinių nuo saulės. Akiniai turi būti su specialiu apsauginiu ultravioletinių spindulių filtru.

Parengė, visuomenės sveikatos specialistė Emilija Ročienė