BURNOS HIGIENOS ĮGŪDŽIAI MAŽIESIEMS

By 2021-03-3112 gegužės, 2022Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Kairių lopšelyje-darželyje „Spindulėlis“ vyko užsiėmimai „Ką daryti, kad dantukai būtų švarūs ir sveiki“. Vaikams užsiėmimus vedė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokyklose. Šie užsiėmimai kovo mėnesį vyko visuose 4 grupėse. Vaikai užsiėmimų metu gilino savo žinias apie tai, kaip reikia valyti dantukus, kiek laiko juos valyti, kada reikia juos valyti. Aptarėme, kokius maisto produktus geriausiai valgyti, o kokie tik pakenktų dantukams. Užsiėmimų metu vaikai praktiškai mokėsi valyti dantis ant dantų muliažo. Užsiėmimo pabaigoje vaikams buvo įteikti dantukų valymo kalendoriai.

Gruzdžių lopšelyje-darželyje „Puriena“ „Pelėdžiukų“ ir „Ramuniukų“ grupėse kovo mėnesį prasidėjo aktyvus „Burnos higienos mokymas“. Šis mokymas truks virš 2 mėnesių. Jų metu vaikai formuos tinkamus burnos higienos įgūdžius.

Dantis valyti būtina!

Dantys – burnos ertmės organas. Jie sudaryti iš burnos ertmėje išsikišusios matomos dalies – danties vainiko, trumputės tarpinės dalies – danties kaklelio ir šaknies, kuri yra įsiterpusi į viršutinio bei apatinio žandikaulio dantų alveoles. Kiekvieno žmogaus dantys individualūs. Jie padeda ne tik kąsti ir kramtyti, bet ir perplėšti ploną medžiagą, tvirtai sukąsti daiktus burnoje. Žmogaus žandikaulyje yra 32 dantys – 16 viršutiniame ir 16 apatiniame.

Dantų rūšys:

  1. Kandžiai. Kiekvienoje dantų eilėje jų yra po 4. Tai yra mūsų priekiniai dantys. Matomoji dalis primena kalto formą: jie plokšti, tiesūs, aštriabriauniai. Jie padeda atkąsti ir sukramtyti maistą į smulkesnius gabalėlius, kad juos lengviau susmulkintų kiti dantys.
  2. Iltiniai. Iš viso jų yra 4: 2 viršuje ir 2 apačioje. Šių dantų vainiko ir šaknies forma yra vienoda. Iltys yra ilgiausi dantys. Jie turi tik vieną šaknį ir vieninteliai turi tik vieną smaigalį.
  3. Kapliai. Už ilčių esantys dantys vadinami kapliais. Kapliai turi 1–2 šaknis. Taip pat jie vadinami mažaisiais krūminiais dantimis. Jų paviršius plokščias ir turi mažiausiai du gumburus. Kapliai skirti maistui kramtyti ir smulkinti. Šių dantų žmogaus burnoje iš viso yra 8.
  4. Krūminiai. Paskutiniai dantys, esantys burnos gale, vadinami krūminiais. Kiekviename žandikaulio kvadrante yra trys krūminiai dantys, taigi, iš viso jų yra 12. Šių dantų paviršius didžiausias, jie padeda sukramtyti ir sumalti maistą.

Dantų ligos:

  1. Kariesas arba dantų ėduonis – tai nėra paprasta infekcinė liga. Dantų ėduoniui sukelti reikia keleto veiksnių: angliavandenių, tam tikrų bakterijų, danties ir laiko. Patys kariesogeniškiausi yra lengvai fermentuojami monoangliavandeniai ir disacharidai. Jų yra net tokiuose maisto produktuose, kurie nėra saldūs: pomidorų ir kituose padažuose, marinatuose, netgi duonoje.
  2. Pulpitas – danties pulpos uždegimas. Pulpa yra danties viduje, ją supa emalis ir dentinas. Pulpą sudaro minkštieji audiniai, kuriuose yra kraujagyslės ir nervai. Prasidėjus pulpos audinių uždegimui, jie patinsta, pradeda spausti nervą, o tai pasireiškia dideliu skausmu.
  3. Periodontitas – progresuojantis dantenų ir aplinkinių audinių uždegiminis susirgimas. Dėl apnašų kaupimosi apie dantį pirmiausia vystosi dantenų uždegimas (gingivitas), kuris pasireiškia kraujavimu iš dantenų (pvz., valantis dantis).

Dantų ir burnos priežiūros (valymo) priemonės:

  • Dantų šepetėlis ir fluoro turinti dantų pasta. Jais išvalome didžiuosius dantų plotus, šepetėlį keičiame kas 2–3 mėnesius ir persirgę infekcinėmis ligomis.
  • Tarpdančių siūlas ir tarpdančių šepetėliai ar krapštukai. Jais išvalome tarpdančius ir kitas paprastu šepetėliu nepasiekiamas vietas. Švelniai pakiškime siūlą po dantenomis ir švelniai jį ištraukime.

Dantų valymo schema:

Valome atskirai viršutinio ir apatinio žandikaulio dantis sukamaisiais arba šluojamaisiais judesiais, šepetėlį palenkę 45 laipsnių kampu, kad šereliai palįstų po dantenomis.

Valant dantis svarbu neskubėti. Šepetėlio galvutė apima maždaug 2 dantų sritį: patariama rekomenduojamais judesiais valyti apie 5 sekundes vienoje vietoje, kol išvalome visus dantų paviršius: išorinį, kramtomąjį ir vidinį. Šereliais nebrūžinkime dantenų.

Rekomenduojamas dantenų masažas šepetėliu.

Parengta pagal www.smlpc.lt/

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Indrė Budrevičiūtė