BUBIŲ, NAISIŲ MOKYKLOSE IR KUŽIŲ LOPŠELYJE/DARŽELYJE „VYTURĖLIS“ VYKO VIKTORINA „NUODINGI AUGALAI PAVOJINGI SVEIKATAI“

Nuodingi augalai gali sukelti įvairių negalavimų – nuo vietinio dirginimo, cheminio nudegimo iki viso organizmo reakcijos, kuri gali pasireikšti pykinimu, vėmimu, širdies veiklos sutrikimu. Kiekvieno augalo poveikis skirtingas ir priklauso nuo jo rūšies, vieni pavojingi juos prarijus, kiti gali pakenkti ir tik prisilietus. Taip pat, ne visos augalo dalys yra vienodai pavojingos.
Visuomenės sveikatos specialistė Bubių ir Naisių mokyklose bei Kužių lopšelyje/darželyje „Vyturėlis“ organizavo pamokėles ir viktorinas tema „Nuodingi augalai pavojingi sveikatai“. Pamokėlių metu vaikai sužinojo apie nuodingų augalų keliamą pavojų bei mokėsi juos atpažinti paveikslėliuose. Taip pat buvo kalbama, kodėl nuodingi augalai yra pavojingi ir kaip padėti apsinuodijus. Viktorinos „Nuodingi augalai – pavojingi sveikatai“ metu vaikai ekranuose stebėjo augalus, klausėsi užduodamų klausimų ir pasitarę grupėse teisingą atsakymą  pažymėdavo  klausimų – atsakymų lape.
Vaikai ir mokiniai buvo supažindinti su šiais  augalais, kurie sutrikdo sveikatą:

  • Paprastasis ricinmedis (Ricinus communis). Nuodinga augalo dalis: nuodingas visas augalas, daugiausia nuodo – sėklose. Simptomai: po valandos prasideda pilvo skausmas, vėmimas, pilvo pūtimas, viduriavimas su krauju.
  • Kukmedis (Taxus bacatus). Plačiai naudojamas kaip dekoratyvinis augalas.  Nuodinga augalo dalis: visas augalas, ypač spygliai. Simptomai: širdies ritmo sutrikimai.
  • Žalčialunkis (Daphne mezereum). Nuodingas visas augalas. Sunkiai galima apsinuodyti pakramčius augalo žievės. Simptomai: prisilietus sukeliami odos ir gleivinės pažeidimai, prarijus patinsta nosiaryklės audiniai, o vėliau prasideda vėmimas ir viduriavimas, vėliau prasideda inkstų nepakankamumas.
  • Pupmedis (Laburnum anagyroides). Nuodingas visas augalas. Simptomai: dėl padidėjusio adrenalino išskyrimo atsiranda sujaudinimas, pykinimas, vėmimas, silpnumas, sunkumas kvėpuojant, svaigimas, išsiplėtę vyzdžiai, koordinacijos sutrikimas.
  • Sosnovskio barštis (Heracleum sosnowskyi). Nuodingas visas augalas. Šių augalų toksiškumas tiesiogiai priklauso nuo saulės šviesos intensyvumo. Didesnis odos kontaktas su UV spinduliais – didesnis odos pažeidimas. Stipresnis pažeidimas atsiranda ir kai oda yra drėgna. Simptomai: augalo sultys sukelia sunkius odos pažeidimus ir nudegimus. Iš pradžių oda parausta, niežti, skauda. Per 48 val. susiformuoja vandeningos pūslės, kuris plyšusios virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis ir palieka tamsias dėmes net keletą metų. Sultims patekus į akis sukeliamas laikinas ar net ilgalaikis aklumas. Nurijus galimas burnos gleivinės dirginimas, seilėtekis, virškinamojo trakto pažeidimas.
  • Pakalnutė (Convallaria majalis ). Nuodinga augalo dalis: visas augalas, vaikai dažniausiai apsinuodija suvalgę šio augalo uogų. Simptomai: apsinuodijus paprastai pasireiškia virškinimo trakto sutrikimai (vemiant pasišalina bent dalis suvalgyto augalo, o tai irgi sumažina toksinį poveikį), sunkaus apsinuodijimo atveju sutrinka širdies veikla.
  • Snieguolė (Galanthus spp.).  Nuodingas visas augalas, paprastai apsinuodijama, kai gėlių svogūnėliai per klaidą panaudojami kaip svogūnas. Simptomai: po 30 minučių prasideda seilėtekis, pasikartojantis priepuolinis vėmimas (paprastai savaime praeinantis per  3-4 valandas), kartais ir viduriavimas. Tokie simptomai pasireiškia sunkaus apsinuodijimo atveju, prarijus bet kokį kiekį augalo svogūnėlio reikia kreiptis į gydymo įstaigą.
  • Rūta (Ruta graveolens). Rūta taip pat turi dirginantį poveikį odai, jis nėra toks stiprus kaip Sosnovskio barščio, bet susilietus, ypač su šlapia oda, gali sukelti nudegimus.

Visuomenės sveikatos specialistė primena, kad apsinuodijus jokių papildomų priemonių (išskyrus vandens) nesiimti nepasitarus su specialistu. Negirdykite sūraus vandens, pieno, gazuotų gėrimų, limonado, mineralinio vandens ir pan.
Nepasitarę su gydytoju ar Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistais:
Nevimdykite, kai kurių apsinuodijimų atveju taip galite tik pakenkti. Būtina atsiminti, kad mažiems vaikams arba pacientams, kuriems dėl apsinuodijimo yra sutrikusi sąmonė, skrandį plauti gali tik medikai. Prasidėjus savaiminiam vėmimui, jei vaikas sąmoningas, leiskite vemti. Jei vėmimas prasideda, o sąmonės būklė blogėja, paguldykite ligonį ant šono, kad galėtų lengvai kvėpuoti ir nepaspringtų. Kvieskite pagalbą.

Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Edita Čalnarė

www.apsinuodijau.lt