STRESAS IR JO VALDYMO BŪDAI

Nesvarbu, kaip klostosi mūsų gyvenimas ir ką veikiame, kaip planuojame savo darbą, mokslus ir laisvalaikį, kartais visi jaučiame nerimą, tampame irzlūs ar pikti, sunkiai priimame sprendimus, netgi kenčiame įvairius kūno skausmus.

Streso poveikis

Kovojant su stresu ar nerimu labai svarbu mokėti juos atpažintipasirinkti ir pritaikyti tinkamą streso įveikos būdą. Kaip atpažinti patiriamą stresą? Stresas paveikia keturias sritis: kūną, psichiką, emocijas ir elgesį.

  1. Emocijos (jausmai): nerimas, baimė, pyktis, nusivylimas ir kt.
  2. Fiziniai (kūno) pojūčiai: sunku kvėpuoti, galvos, pilvo skausmai, galvos svaigimas ir kt.
  3. Psichika (mintys): minčių „tuštuma“, mintys veja viena kitą, neryžtingumas, negatyvumas ir kt.
  4. Elgesys: daugiau arba mažiau valgoma nei įprastai, daugiau išgeriama alkoholio (rūkoma), miegama per daug arba per mažai, kankina nemiga, nenustygstama vietoje ir kt.

Stresas – ypatinga mūsų organizmo savybė sutelkti gynybinius mechanizmus, siekiant įveikti kilusią grėsmę. Ši sąvoka paprastai asocijuojasi ne su pačia maloniausia patirtimi ir išgyvenimais, tačiau iš tiesų šis reiškinys turi ne tik neigiamą reikšmę. Apie stresą, jo rūšis, poveikį ir įveikimo būdus, sveikatos priežiūros specialistė kalbėjo su Šiaulių r. Kuršėnų L. Ivinskio gimnazijos IG klasių mokiniais.

Taigi stresas yra eilė minčių, emocinių reakcijų ir kūno pojūčių tuo pačiu metu visuma.

 

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Viktorija Strazdinienė