ŠIAULIŲ R. KURŠĖNŲ DAUGĖLIŲ PROGIMNAZIJOJE VYKO PAMOKA ,,ENERGETINIAI GĖRIMAI“

Šiaulių r. Kuršėnų Daugėlių progimnazijoje vyko projektinė veikla mokiniams apie energetinius gėrimus. Klasės valandėlės metu mokiniai susiskirstę komandomis labai gražiai pristatė savo pateiktis apie žalingą energinių gėrimų poveikį sveikatai, o taip pat sveikatos specialistė pateikė, kodėl  mokiniai turėtų nevartoti  energetinių gėrimų, kam kenkia ir kas vyksta su organizmu.. Projektinės pamokos metu visi vieni iš kitų sėmėsi žinių. Energiniuose gėrimuose esančios stimuliuojančios medžiagos gali ne tik padidinti ir taip didesnį vaikų bei paauglių aktyvumą, bet ir sukelti agresiją ar net smurto protrūkius. Iš tiesų energiniai gėrimai ne suteikia energijos, o sekina nervų sistemą ir alina organizmą, nes jį mobilizuoja. Organizmo mobilizacijos procese dalyvaujančių medžiagų greitai netenkama ir organizme jų ima trūkti. Po tokios stimuliacijos gana greitai prasideda slopinimas: jaučiamės išsekę ir vėl atsiranda poreikis pasipildyti energijos – taip gali išsivystyti priklausomybė.

Energiniai gėrimai yra pavojingi dėl didelės kofeino koncentracijos. Paprastai kofeinas suteikia žvalumo, padeda lengviau sutelkti dėmesį, gerina trumpalaikę atmintį, didina fizinį aktyvumą, nes stimuliuoja centrinę ir periferinę nervų sistemą. Bet ar žinojote, kad kofeinas yra psichoaktyvioji medžiaga, galinti sukelti psichikos ir elgesio sutrikimus? Suvartotas per didelis kofeino kiekis gali neigiamai atsiliepti sveikatai. Vartojant kofeiną nuolat ir didesniais kiekiais gali išsivystyti priklausomybė, o nutraukus jo vartojimą – pasireikšti abstinencijos simptomai. Kofeino poveikiui jautresni vaikai, vyresnio amžiaus asmenys, moterys (ypač nėščiosios), sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Suaugusiems pavojinga iš karto suvartoti daugiau nei 200–500 mg kofeino, o vaikams – daugiau nei 75 mg.

Energiniuose gėrimuose yra nemažai ne tik kofeino, bet ir kitų tonizuojamuoju poveikiu pasižyminčių sudedamųjų dalių, kurių kiekiai smarkiai viršija rekomenduojamą dienos normą (pvz., taurino, B grupės vitaminų, gvaraninių paulinijų, kampuotųjų pupenių ar ženšenio ekstrakto ir kt.)

Nuo 2014 m. lapkričio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo draudimas jaunesniems kaip 18 metų asmenims parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energinius gėrimus. Ilgalaikis energinių gėrimų vartojimas gali sukelti sveikatos sutrikimus, kurie baigiasi širdies ligomis, neurologiniais susirgimais, priklausomybių išsivystymu. Pasaulio sveikatos organizacija ir nacionalinės sveikatos priežiūros organizacijos rekomenduoja kontroliuoti energinių gėrimų vartojimą jauname amžiuje, o vaikams energinių gėrimų vartojimas turėtų būti draudžiamas.

Parengta pagal:  https://ntakd.lrv.lt

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Enrika Vaznienė