PROJEKTO PAGALBA SIEKIAMA GERINTI RAJONO GYVENTOJŲ PSICHIKOS SVEIKATĄ

By 2024-03-014 kovo, 2024Aktualijos, Psichikos sveikata

Įgyvendinant projektą „Gerovės konsultantų modelio kūrimas Šiaulių rajono savivaldybėje“ rajono gyventojai kviečiami kreiptis nemokamoms individualioms konsultacijoms patiriant lengvus emocinius sunkumus, pirmuosius nerimo, nemigos ir depresijos simptomus. Iki 2024 m. kovo mėnesio gerovės konsultanto paslaugas jau gavo 561 asmenys, bendras konsultacijų valandų skaičius – 2579.

Gerovės konsultantai – aukštos kvalifikacijos, specialius mokymus baigę specialistai, padedantys žmonėms susidoroti su minėtais sunkumais. Paslaugos teikiamos asmenims nuo 18 metų. Šiaulių rajono gyventojai konsultuojami Kuršėnuose, V. Dambrausko g. 17. Konsultacijų metu specialistas įvertina besikreipiančio asmens psichikos sveikatos poreikius, psichologinės gerovės lygį ir rizikos veiksnius bei sudaro paslaugų teikimo planą. Pagal pirmojo susitikimo metu sudarytą paslaugų teikimo planą teikiamos individualios konsultacijos. Gerovės konsultantas poreikiui esant gali rekomenduoti kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą, teikiančią psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, suteikia informaciją, kuri įstaiga tokias paslaugas teikia, bei paaiškina šių paslaugų gavimo tvarką.

Konsultacijomis siekiama padėti gyventojams pastebėti ir išspręsti emocines problemas ir prisidėti prie rajono gyventojų psichikos sveikatos gerinimo. Kalbėdama apie teikiamas paslaugas Šiaulių rajone viena iš gerovės konsultančių – Sonata Daukintienė, teigė, kad didesnio besikreipiančiųjų skaičiaus sulaukiama rugpjūčio mėnesiais bei rudenėjant. Susidomėjimas gerovės konsultanto paslaugomis padidėja prieššventiniu laikotarpiu, ypač prieš Šv. Kalėdas ir iš karto po jų – sausio mėnesį. Tuomet išryškėja neišspręsti šeimų sunkumai, įtampa, kylančios konfliktinės situacijos, priekaištai, nusivylimas. Žmones dažniau apima vienišumo jausmas, slegia atsiskyrimas nuo artimųjų, kartais – finansiniai sunkumai, lyginimasis su kitais. Gerovės konsultantė kalbėjo, kad besikreipiantys rajono gyventojai dažnai atvyksta kankinami streso dėl nepaaiškinamo liūdesio, nerimo, kylančio vienišumo jausmo, prastų tarpasmeninių santykių, kilusių konfliktinių situacijų, skyrybų, netekties klausimais, nežinios dėl sveikatos būklės, miego sutrikimų, netinkamo vaikų elgesio bei jų auklėjimo sunkumų, egzaminų baimės, nesėkmių įsiliejant į darbo rinką, socialinių sunkumų ir pan. Asmenys ieško pagalbos dėl patiriamo streso, nerimo, prarasto gyvenimo džiaugsmo, praradę emocijų kontrolę. Kreipiasi priklausomybę alkoholiui turinčių asmenų artimieji. S. Daukintienė minėjo, kad besikreipiantiesiems kartais kyla tokių sunkumų, kai gerovės konsultanto kompetencijų padėti nepakanka, todėl jie yra nukreipiami į atitinkamos srities specialistą ar įstaigą (sveikatos priežiūros, socialinei, teisinei pagalbai). Klientams yra suteikiama reikiama kontaktinė informacija; būna, kad asmuo iš karto yra užregistruojamas ir nukreipiamas pas specialistą. Konsultantė pasakojo, kad pasitaiko atvejų, kai išsprendus vieną, paties besikreipiančiojo išsakytą ir suformuluotą problemą, ir pajutus pagerėjimą, norisi spręsti ir kitas problemas. Todėl dalis besikreipiančiųjų yra linkę sugrįžti. Pagal projekto sąlygas, individualių konsultacijų ciklą sudaro 8 susitikimai. Asmeniui išsakius poreikį, dar vienas konsultacijų ciklas gali būti inicijuojamas po 6 mėnesių.

Individualioms konsultacijoms gali kreiptis Šiaulių rajono gyventojai nuo 18 m. amžiaus. Pasidomėjus kokio amžiaus gyventojai dažniausiai kreipiasi, S. Daukintienė atsakė, kad jauni asmenys dažnai kreipiasi kankinami streso dėl artėjančių egzaminų, nerimo dėl ateities, dėl nesutarimų su tėvais; kiek vyresni – dėl nesutarimų su partneriais, vaikų auklėjimo, netinkamo jų elgesio klausimais, dėl problemų vykstant skyrybų procesams, sunkumų auginant negalią turinčius vaikus ar slaugant sergančius artimuosius bei nedarbo klausimais. Brandaus amžiaus žmonės dažnai išgyvena vienatvę, neteisybę, sveikatos sunkumus, netektis, nepriteklių. Gerovės konsultantų programa Lietuvoje siekiama pagerinti psichologinio konsultavimo paslaugų prieinamumą, ugdyti asmenų gebėjimą atpažinti emocines bei psichologines problemas ir skatinti laiku kreiptis pagalbos. Siekiant mažinti savižudybių skaičių, šalyje siekiama sukurti paslaugų tinklą, kuris būtų prieinamas vos pasireiškus pirmiesiems galimos depresijos simptomams, o psichikos sutrikimų paveikti žmonės gautų savalaikę, įrodymais pagrįstą, efektyviausią pagalbą.

– Konsultuojamajam padedame suvokti tikrąjį jį kamuojančios problemos mastą. O tai yra itin reikšmingas žingsnis sveikimo ar bent sutrikimo kontrolės link, – kalbėdama apie konsultacijų svarbą ir esminę naudą pabrėžė gerovės konsultantė S. Daukintienė.     

Nemokamos gerovės konsultantų paslaugos teikiamos:

V. Dambrausko g. 17, Kuršėnai,

Tel. +370 657 89 227, konsultantė Sonata,

Tel. +370 601 99 876, konsultantė Danguolė.

Projektas finansuojamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo lėšomis, EEE Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Projekto partneris – Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.