LIGOTUMAS ONKOLOGINĖMIS LIGOMIS: 2018 – 2022 M. ŠIAULIŲ RAJONO APŽVALGA

By 2023-09-2129 rugsėjo, 2023Aktualijos, Onkologinės ligos

Onkologinės ligos – viena aktualiausių visos visuomenės, mokslo bei medicinos problemų, nes ligotumas bei mirtingumas nuo jų nuolat didėja ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje.

Ekspertai numato, kad iki 2030 m. mirties nuo vėžio atvejų skaičius padidės iki 13 milijonų – jei mes nesiimsime jokių priemonių. Imantis veiksmų galima užkirsti kelią daugiau nei trečdaliui vėžio atvejų. Kitas trečdalis gali būti išgydytas, jei liga bus nustatyta anksti ir tinkamai gydoma. Įgyvendinant į išteklius orientuotas prevencijos, ankstyvo aptikimo ir gydymo strategijas, kasmet galima išgelbėti iki 3,7 mln. gyvybių

Tiek Lietuvoje, tiek Šiaulių rajone ligotumas onkologinėmis ligomis didėja. Per penkerius metus ligotumas onkologinėmis ligomis Šiaulių rajone padidėjo maždaug 10 procentų.

Šiaulių rajone didžiausias ligotumas užfiksuotas priešinės liaukos (prostatos), krūties, bronchų ir plaučių bei storosios (gaubtinės) žarnos piktybiniais navikais. Vyrai dažniausiai serga priešinės liaukos (prostatos), bronchų ir plaučių, skrandžio bei storosios (gaubtinės) žarnos vėžiu, o moterys krūties, gimdos kaklelio, kiaušidžių bei storosios žarnos vėžiu.

Vyrų ligotumas piktybiniais priešinės liaukos navikais per penkerius metus Šiaulių rajone sumažėjo 5 procentais. Dažniausiai sirgo 65 metų amžiaus ir vyresni vyrai.

Moterų ligotumas piktybiniais krūties navikais Šiaulių rajone per penkerius metus padidėjo apie 10 procentų ir toliau didėja. Krūties vėžys Šiaulių rajone dažniausiai diagnozuojamas moterims nuo 45 metų amžiaus ir vyresnėms.

Piktybiniais bronchų ir plaučių navikais daugiausiai serga vyrai. Per penkerius metus Šiaulių rajone vyrų ligotumas šia liga sumažėjo 5 procentais. Dauguma plaučio vėžio simptomų išryškėja tik vėlyvose stadijose, todėl šis vėžys dažniausiai diagnozuojamas vyrams, sulaukusiems 65 metų amžiaus ir vyresniems.

Storosios (gaubtinės) žarnos piktybiniais navikais serga tiek vyrai, tiek moterys. Šiaulių rajone šia liga serga daugmaž vienodas skaičius moterų ir vyrų. Per penkerius metus Šiaulių rajone ligotumas storosios (gaubtinės) žarnos vėžiu sumažėjo apie 20 procentų. Ši liga taip pat dažniausiai diagnozuojama asmenims, sulaukusiems 65 metų amžiaus ir vyresniems.

Per penkerius metus moterų ligotumas gimdos kaklelio navikais Šiaulių rajone sumažėjo 3 procentais, o kiaušidžių piktybiniais navikais sumažėjo 6 procentais. Tiek gimdos kaklelio, tiek kiaušidžių vėžys dažniausiai diagnozuojamas 45-64 metų amžiaus moterims.

Galima manyti, kad ligotumo onkologinėmis ligomis, ypač krūties vėžio, didėjimą gali lemti pernelyg mažas dėmesys savo sveikatai, ligų požymių nepastebėjimas bei per mažas prevencinių priemonių taikymas.

 

Plačiau: https://siauliurvsb.lt/wp-content/uploads/2023/09/Ligotumas-onkologinemis-ligomis-Siauliu-rajono-analize.pdf

 

Prevencinės sveikatos programos – galimybė sumažinti ligotumą ir mirtingumą nuo šių ligų, nes atlikus tyrimus būtinas gydymas gali būti pradėtas nedelsiant. Todėl ligonių kasų specialistai ragina privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusius gyventojus rūpintis savo sveikata ir turint net mažiausius įtarimus nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, jeigu reikia, paskirs atlikti breikiamus prevencijos programose numatytus ir iš PSDF biudžeto lėšų apmokamus tyrimus.

Prevencijos programos yra skirtos nustatyto amžiaus pacientams. Tačiau jeigu asmuo jaučiasi blogai, bet nepatenka į nustatyto amžiaus asmenų grupę, turėtų jokiu būdu nedelsti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis atliks būtinus tyrimus ir, jei reikia, išduos siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą.

Pagal Higienos instituto Sveikatos informacijos centro ir Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informaciją parengė Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė,
vykdanti visuomenės sveikatos stebėseną, Raminta Maciūnaitė