ŠIAULIŲ R. ŠILĖNŲ, VOVERIŠKIŲ IR BAZILIONŲ MOKYKLOSE VYKO UŽSIĖMIMAI ,,SVEIKOS PĖDUTĖS“

By 2021-05-1217 balandžio, 2023Aktualijos, Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Judėjimas – sveiko vaiko gyvybinis poreikis. Pastaruoju metu daugėja vaikų, turinčių atramos ir judėjimo aparato deformacijas, kurių didžiausia dalis įgimta arba įgyta dėl neteisingos gyvensenos. Ikimokyklinio amžiaus tarpsnyje ypač intensyviai auga ir vystosi judamasis aparatas, formuojasi atskiros jos dalys, todėl labai svarbu plokščiapėdystės profilaktiką pradėti kuo anksčiau. Dauguma tėvų (apie 70 proc.) nežino apie savo vaiko esamą patologiją. Siekiant, kad įgimti iškrypimai neprogresuotų, reikia anksti juos diagnozuoti ir ortopediškai gydyti. Lemiamas vaidmuo tenka profilaktinėms priemonėms.

Rekomenduojamos plokščiapėdystės profilaktikos priemonės:

  • Tinkama avalynė
  • Vaikščiojimas basomis nelygiu paviršiumi
  • Specialūs pratimai pėdos raumenims ir raiščiams lavinti
  • Koreguojanti gimnastika
  • Vandens procedūros
  • Masažas

Pėda – svarbaus ir sudėtingo atramos ir judėjimo aparato dalis. Būdama judria kūno atrama, pėda atlieka daug funkcijų ir patiria didžiulių dinaminių ir statinių krūvių. Tai kojos dalis įgalinanti žmogų taisyklingai stovėti ir judėti. Ypatingą reikšmę turi pėdos kraštai – skliautai.

Išorinis pėdos skliautas atlaiko pagrindinį kūno svorį ir atlieka visos galūnės atraminę funkciją.

Vidinis skliautas atlieka amortizacinę funkciją, kuri sušvelnina judesius ėjimo metu, bei apsaugo žmogaus organus, galvos bei nugaros smegenis nuo sukrėtimų.

Nusileidus ar išnykus pėdos skliautui pėda suplokštėja t.y. atsiranda plokščiapėdystė

Net 95 proc. plokščiapėdystė atvejų yra įgyta. Įgyta plokščiapėdystė atsiranda dėl įvairių priežasčių: persirgtų ligų ir traumų, kai pažeidžiami nervai, raumenys, kaulai bei pėdos raumenų ir raiščių silpnumo.

Į ugdymo įstaigas sugrįžusiems mažiesiems mokinukams buvo sudaryta galimybė mankštinti savo pėdutes kartu su Šiaulių r. visuomenės sveikatos specialiste dirbančia Šiaulių r. Šilėnų, Voveriškių bei Bazilionų mokyklose ir išbadyti įvairius pratimus, siekiant mažinti judėjimo aparato deformacijas.

Šiaulių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Asta Stonytė – Kožiteva

Parengta pagal: