PASAULIO SVEIKATOS ORGANIZACIJA ĮSPĖJA APIE INFEKCINES LIGAS, PLINTANČIAS PER GERIAMĄJĮ VANDENĮ

Pasaulio sveikatos organizacija 2019 metų pabaigoje parengė leidinį „Su vandeniu susijusių infekcinių ligų, asocijuotų su vandens tiekimo sistemomis, stebėjimas ir protrūkių valdymas“Šiame leidinyje pateikta techninė informacija ir praktinės rekomendacijos, kaip spręsti su vandeniu susijusių infekcinių ligų kontrolės klausimus ir protrūkių valdymo specifinius aspektus pasitelkiant Vandens ir sveikatos protokolo įsipareigojimus.

Su vandeniu susijusių užkrečiamųjų ligų problema išlieka viena pagrindinių visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, besivystančiose šalyse nuo žarnyno infekcinių ligų, plintančių dėl nesaugaus vandens ir jo trūkumo, kasmet miršta apie 2 mln. vaikų.

Užterštas vanduo ir blogos sanitarinės sąlygos yra pagrindinė choleros, vidurių šiltinės, virusinio hepatito A protrūkių priežastis Azijos bei Afrikos šalyse. Su vandeniu gali plisti ligas sukeliančios bakterijos (Campylobacter, Legionella, Vibrio choleraSalmonella typhi ir kt.), virusai (adenovirusai, enterovirusai, hepatitų A ir E, norovirusai ir kt.), pirmuonys (Cryptosporidium parvum, Entamoeba histoliticaGiardia intestinalis), helmintai (Dracunculus, Schistosoma).

Dauguma Europos regiono gyventojų turi prieigą prie centralizuoto vandens tiekimo, todėl geriamojo vandens tiekimo sistemos yra vienas iš svarbiausių stebėsenos objektų, nekeliančių grėsmės visuomenės sveikatai. Leidinys „Su vandeniu susijusių infekcinių ligų, asocijuotų su vandens tiekimo sistemomis, stebėjimas ir protrūkių valdymas“ skirtas infekcinių ligų, susijusių su geriamojo vandens tiekimo sistemomis, stebėjimui ir protrūkių valdymui remiantis esamomis infekcinių ligų stebėjimo ir reagavimo į protrūkius gairėmis. Juo siekiama padėti šalims kurti ir stiprinti savo sistemas teikiant techninę informaciją apie specifinius aspektus ir metodus, susijusius su protrūkių kontrole ir valdymu.
Leidinio turinys apima tokias temas:

  • Vandens ir sveikatos protokolas ir infekcinių ligų prevencijos ir kontrolės stiprinimas.
  • Infekcinių ligų, susijusių su vandeniu, aprašai.
  • Ligų sukėlėjai, plintantys per geriamąjį vandenį.
  • Geriamojo vandens tiekimo sistemos, kaip infekcinių ligų šaltiniai.
  • Visuomenės sveikatos vaidmuo saugant Europos regiono gyventojų sveikatą. 
  • Infekcinių ligų kontrolės ir valdymo stiprinimo būtinybė.
  • Leidinio taikymo sritys.

Leidinys išleistas dviem užsienio kalbomis:
Anglų kalba: ČIA
Rusų kalba: ČIALietuvoje geriamojo vandens kokybė yra gera, tačiau ne visi šalies gyventojai vartoja centralizuotai tiekiamą vandenį. Apie 700 tūkst. gyvenančių kaimuose ar priemiesčiuose gyventojų vartoja šachtinių šulinių gruntinį vandenį, kuris yra arti žemės paviršiaus. Todėl pavasarį polaidis vandenį gali užteršti pavojingomis bakterijomis ir cheminėmis medžiagomis, taip pat šachtinių šulinių vanduo gali būti užteršiamas dėl netvarkingos ūkinės veiklos.
Artėjant maudymosi sezonui reikėtų pasirūpinti ir paplūdimiais bei maudyklomis. Atvirų telkinių vanduo labiausiai būna užterštas pavasarį, kai nutirpus sniegui ir po smarkių liūčių ant kranto esančios šiukšlės bei kiti teršalai patenka į vandenį. Įšilusiame ir organinėmis medžiagomis užterštame vandenyje susidaro palankios sąlygos įvairiems virusams, bakterijoms, pirmuonių cistoms, kirminų kiaušinėliams ilgai išlikti gyvybingiems ar net pasidauginti. Siekdami užkirsti kelią užkrečiamųjų ligų plitimui per vandenį, specialistai rekomenduoja:

  • atkreipti dėmesį į kiemuose esančių šachtinių šulinių aplinką ir pašalinti galimus vandens taršos šaltinius;
  • pavasarį sutvarkyti ežerų, upių, tvenkinių bei kitų atvirų vandens telkinių pakrantes. Jų neteršti žmonių bei gyvūnų išmatomis, įvairiomis šiukšlėmis ar kitomis atliekomis;
  • maudymosi sezono metu, po stiprių liūčių reikėtų bent parą nesimaudyti atviruose vandens telkiniuose. Maudantis stengtis, kad vanduo nepatektų į burną. Negerti vandens iš atvirų vandens telkinių, taip pat šiuo vandeniu neplauti daržovių, vaisių ar indų.

Norėdami ištirti savo vandenį ar gauti daugiau papildomos informacijos, kreipkitės į bet kurį šias paslaugas teikiančios Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos skyrių: ŠIAULIUOSE:
Dubijos g. 40 Šiauliai
Tel. (8 41) 399 879
El. paštas: priimamasis.siauliai@nvspl.lt
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė